სააღდგომო რეცეპტები დიასახლისებისთვის
აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულამდე სულ ცოტა დრო რჩება, საქართველოში კი ტრადიციულად, აღდგომა განსაკუთრებულად აღინიშნება. ღრმა, სულიერ დატვირთვასთან ერთად, რაც აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულს თან ახლავს, მას აერთიანებს ოჯახის წევრების ერთად ყოფნისა და სიხარულის ტრადიცია. ყველა ოჯახს თავისი განსაკუთრებული სამზადისი აქვს დღესასწაულის აღსანიშნად, ჯეჯილის გაზრდით დაწყებული, სუფრის, ტრადიციული და ორიგინალური კერძებით გაფორმებით დამთავრებული. პასკა და წითელი კვერცხი აღდგომის განუყოფელი ნაწილია, თუმცა სადღესასწაულო სუფრაზე შეიძლება შეხვდეთ ისეთ ორიგინალურ ნუგბარს, როგორიცაა პასკის ნაირსახეობა: კრაფინი, პანეტონე ან ხაჭოს პასკა.
სააღდგომო სუფრის გასამრავალფეროვნებლად მრავალი საინტერესო რეცეპტი არსებობს. ამ ბლოგში კი შემოგთავაზებთ რამდენიმე მათგანს.
ტრადიციული პასკის რეცეპტი
აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულზე ქართული ტრადიციული სუფრა პასკის გარეშე წარმოუდგენელია. ეს ტკბილი გამომცხვარი პური სიხარულისა და აღდგომის სიმბოლოა. რეცეპტში გამოყენებული ქიშმიში, გარგარისა და შავი ქლიავის ჩირი პასკას უფრო ნოტიოს და ტკბილს გახდის.
ინგრედიენტები:
- 500 გრამი ფქვილი
- 200 მლ თბილი რძე
- 100 გრ შაქარი
- 2 კვერცხი
- 100 გრ მდნარი კარაქი
- 1 ჩ/კ საფუარი
- 1/2 ჭიქა შერეული ქიშმიში და ანანასის ცუკატი
- 5 ჩ/კ მუსკატის კაკალი
- 1 ფორთოხლის ცედრა
- მწიკვი მარილი
მომზადების წესი:
თბილ რძეში გახსენით საფუარი 1 ჩ/კ შაქართან ერთად. ასაფუებლად დაელოდეთ 10 წუთი. მანამდე დიდ ჯამში აურიეთ ფქვილი, დარჩენილი შაქარი და მარილი. დაუმატეთ კვერცხი, ფორთოხლის ცედრა და აფუებული საფუარი.
მოზილეთ ცომი და ნელ-ნელა დაამატეთ კარაქი. ურიეთ იქამდე, სანამ გლუვ მასას არ მიიღებთ. დაამატეთ ქიშმიში, მუსკატის კაკალი და ცუკატი. გადააფარეთ პირსახოცი და დატოვეთ თბილ ადგილას. უმჯობესია, თუ ცომს მთელი ღამე გააჩერებთ.
დილით ამოსული ცომი გადაიტანეთ ფორმაში, მოათავსეთ ცხიმწასმულ საცხობ ფორმაში და გამოაცხვეთ 180°C-ზე 30-35 წუთის განმავლობაში. როცა გამომცხვარი პასკა შეგრილდება, შეგიძლიათ ფორმიდან ამოიღოთ და მოაყაროთ შაქრის პუდრა.
ხაჭოს პასკის რეცეპტი
ტრადიციული პასკის უფრო მარტივად მოსამზადებელი ვერსია ხაჭოს პასკაა, რომელიც საკმაოდ გემრიელი და ნოყიერი გამოდის.
ინგრედიენტები:
- 400 გრამი ხაჭო, მაღალ პროცენტიანი, კარგად გაწურული
- 100 გრამი შაქარი
- 100 გრამი არაჟანი
- 2 დიდი კვერცხი
- 1/2 ჭიქა ქიშმიში
- 1/2 ჭიქა გარგრის ჩირი, წვრილად დაჭრილი
- 1/4 ჭიქა ნიგოზი, დაჭრილი
- 1/4 ჭიქა ანანასის ცუკატი
- 1/4 ჭიქა ფსტა, დაჭრილი
- 1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი
მომზადების წესი:
დიდ ჯამში კარგად გაწურულ და მშრალ ხაჭოს შეურიეთ არაჟანი, შაქარი და ვანილის ექსტრაქტი. ურიეთ იქამდე, სანამ მასა არ გახდება გლუვი და კრემისებრი. ამ მასაში სათითაოდ ჩაამატეთ კვერცხი. ყოველი ჩამატების შემდეგ, კარგად ურიეთ.
მოაყარეთ ქიშმიში, გარგრის ჩირი, ნიგოზი, ცუკატი და ფსტა. დარწმუნდით, რომ ჩირი და თხილი მასაში თანაბრად არის განაწილებული. მიღებული მასა მოათავსეთ დოლბანდით გადაფარებულ ჭურჭელში, კარგად შეფუთეთ და დაადეთ სიმძიმე.
ფორმა მაცივარში შედგით და სულ მცირე 12 საათით გააჩერეთ. მეორე დღეს პასკის ფორმა თეფშზე ფრთხილად ამოაბრუნეთ. შეგიძლიათ გააფორმოთ სხვადასხვა ფერის გლაზურით და თხილეულით.
კრაფინების რეცეპტი
კრაფინები სააღდგომო პასკის ერთ-ერთი ნაირსახეობაა, რომელიც ავსტრალიური დესერტის სახელითაა ცნობილი.
ინგრედიენტები:
- 250 გრამი ფქვილი
- 150 მლ რძე
- 75 გრ შაქარი
- 50 გრ გამდნარი კარაქი
- 1 კვერცხი
- 1 ჩ.კ გამაფხვიერებელი
- 1/2 ჩ.კ დარიჩინი
- 1/4 ჭიქა ქიშმიში და შტოშის ჩირი
- 100 გრამი ნუშის ფანტელი
მომზადების წესი:
ჯამში აურიეთ ფქვილი, გამაფხვიერებელი, დარიჩინი და შაქარი. ცალკე ჯამში ათქვიფეთ რძე კვერცხთან და გამდნარ კარაქთან ერთად. სველი და მშრალი ინგრედიენტები კარგად აურიეთ ერთმანეთში.
მიღებულ მასაში ჩაამატეთ ქიშმიში, შტოშის ჩირი და ნუშის ფანტელი. აიღეთ მაფინის ჭიქები და მათში მიღებული მასა კოვზით გადაიტანეთ. გამოაცხვეთ 200°C-ზე 20-25 წუთის განმავლობაში.
პანეტონეს რეცეპტი
იტალიური ფესვების მქონე პანეტონე პასკის ნაირსახეობაა, რომლის მომზადებაც ასევე ძალიან მარტივად შეგიძლიათ.
ინგრედიენტები:
- 500 გრამი ფქვილი
- 200 მლ თბილი წყალი
- 100 გრ შაქარი
- 2 კვერცხი
- 100 გრ უმარილო კარაქი, დარბილებული
- 10 გრ მშრალი საფუარი
- 1 ჩ/კ მარილი
- 1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
- 1/2 ჭიქა ქიშმიში
- 1/2 ჭიქა გამხმარი გარგარი, დაჭრილი
- 1/2 ჭიქა შავი ქლიავი, დაჭრილი
- 1 ლიმონის გახეხილი ცედრა
- 1 ფორთოხლის გახეხილი ცედრა
მომზადების წესი:
საფუარი, თბილი წყალი და მწიკვი მარილი ერთმანეთში აურიეთ. დაელოდეთ ამოქაფებას, დაახლოებით, 10 წუთი. ამ დროის განმავლობაში, დიდ ჯამში აურიეთ ფქვილი, მარილი და შაქარი. დაუმატეთ ათქვეფილი კვერცხი, ვანილის ექსტრაქტი, ლიმონისა და ფორთოხლის ცედრა.
მიღებულ მასაში ჩაასხით საფუარის მასა და დაიწყეთ მორევა. თანდათან დაუმატეთ დარბილებული კარაქი იქამდე, სანამ ცომი გლუვი და ელასტიკური არ გახდება.
ცომს მოაყარეთ ქიშმიში, გარგრისა და შავი ქლიავის ჩირი. გადააფარეთ ოდნავ ნესტიანი ქსოვილი და გააჩერეთ თბილ ადგილას 1-2 საათის განმავლობაში. ცომის მასა ზომაში უნდა გაორმაგდეს.
როგორც კი ცომი აფუვდება, ნაზად ჩააწექით თითებით, რათა მასში ზედმეტი ჰაერი არ დარჩეს. შემდეგ ისევ ბურთის ფორმა მიეცით და პანეტონეს ფორმაში გადაიტანეთ. დაელოდეთ ცომის აფუებას, დაახლოებით, 1 საათი. გამოაცხვეთ 180°C-ზე 40-45 წუთის განმავლობაში. დაელოდეთ გაციებას, დაჭერით და გემრიელად მიირთვით.
ტრადიციული პასკა, ხაჭოს პასკა, კრაფინები თუ პანეტონე, თქვენს სააღდგომო სუფრას კიდევ უფრო დაამშვენებს. სასურველი სახეობის პასკისთვის საჭირო ინგრედიენტები ონლაინ მაღაზიაში „ჩემი მარაგი“ შეგიძლიათ შეიძინოთ, სადაც თხილეულის და ჩირეულის მრავალფეროვანი ასორტიმენტი დაგხვდებათ. შეკვეთილ პროდუქციას კურიერი სრულიად უსასყიდლოდ, პირდაპირ სახლის კართან მოგართმევთ.